Plantes d’arròs editades genèticament, l’opció sense pesticides per a lluitar contra la piricularia

juny 4, 2024

La piricularia és una malaltia estesa arreu del món que provoca grans pèrdues a la producció mundial de l’arròs. La posició favorable del Parlament Europeu sobre la proposta legislativa de la Comissió Europea relativa a les Noves Tècniques Genòmiques (NTG) obre la porta a noves opcions i tecnologies al món agroalimentari, com ara la comercialització de varietats de plantes desenvolupades amb aquestes tècniques que siguin resistents a les plagues, la sequera o altres problemes. El 6 de juny, el Breakfast4inno del Parc Agrobiotech Lleida i Agrotecnio abordarà l’edició genètica com a opció per a la millora del cultiu de l’arròs.

S’estima que Magnaporthe oryzae, el fong que provoca la piricularia, és responsable d’aproximadament el 30% de les pèrdues en la producció mundial d’arròs, l’equivalent a alimentar a 60 milions de persones. A Lleida, un grup de recerca fa dècades que treballa en el desenvolupament d’una varietat d’arròs bomba resistent a la malaltia. Per a infectar-la, el fong identifica uns determinats gens de la planta. La recerca lleidatana desactiva aquests gens de manera que el fong no és capaç d’identificar ni infectar les plantes. El grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada d’Agrotecnio i la Universitat de Lleida, liderat per Paul Christou i Teresa Capell, és un dels primers del món en treballar en biotecnologia i edició genètica de l’arròs.

El pròxim dijous 6 de juny, a les 9:30, Capell participarà en el Breakfast4inno del Parc Agrobiotech i Agrotecnio per abordar el nou horitzó que es planteja amb el recolzament del Parlament Europeu a les Noves Tècniques Genòmiques. Marc Fontquerna, enginyer agrònom i assessor en producció d’arròs a l’Agrupació de Defensa Vegetal de l’Arròs de Pals participarà també representant al sector productiu i les proves pilot d’aplicació pràctica d’aquestes noves tècniques que s’estan realitzant amb arròs bomba.

Més informació: