Els bessons digitals que revolucionen les granges de porcí al segon Breakfast4inno

maig 9, 2024

La incorporació de noves tecnologies és cada vegada més rellevant al sector porcí. Avui, en el segon Breakfast4inno organitzat pel Parc Agrobiotech de Lleida i Agrotecnio, dos ponents del territori han abordat com la digitalització està transformant la indústria porcina gràcies als anomenats “bessons digitals”. Els Breakfast4inno són un cicle d’esmorzars de la innovació ideats per apropar persones del món de la recerca i la indústria en torn a temes innovadors del sector agroalimentari.

Un bessó digital és una rèplica virtual realitzada a imatge i semblança d’un producte o una instal·lació, com ara una granja de porcí, a la que s’incorporen dades en temps real que poden ser captades a través de sensors o d’altres tecnologies. Un cop recollida la informació, es processa mitjançant Intel·ligència Artificial per obtenir una representació “viva”. Aquesta tecnologia permet detectar problemes amb antelació i resoldre’ls més ràpidament, ja que poden avisar de incidències o anomalies en el funcionament, millorant l’eficiència energètica, simplificant el manteniment o reduint els costos.

En José Ángel Fernández, enginyer informàtic i CIO d’Opp Group, ha intervingut juntament amb en Joan del Sol Queralt, enginyer agrònom i soci fundador de Prodes Gestión de Obras per a explicar el projecte “Farmtwin”, que planteja una innovació en els processos de gestió d’actius i gestió medi ambiental en granges porcines. Farmtwin treballa en la definició de sistemes crítics en granges per establir models predictius i oferir eines d’utilitat per l’equip de gestió. “Amb aquest projecte busquem l’eficiència”, ha destacat Fernández, que ha afegit que “per a crear 1 kg de carn, els productors necessitaran menys pinso i això suposa un important retorn econòmic”. Responsables d’OPP Group han explicat durant la sessió que gràcies a l’entrada d’aquesta tecnologia a les granges, un grup empresarial que gestioni 4 milions de porcs pot estalviar uns 30 quilos de pinso a l’any per animal, és a dir, 120 milions de quilos de pinso anuals, millorant a més a més l’expressió genètica dels animals.

Per la seva part, Joan del Sol Queralt ha assenyalat que “els bessons digitals a les granges plantegen un nou  model de granja, molt més eficient”. Gràcies a aquesta nova tecnologia, impensable fa només dos anys, els llocs de treball a les granges canviaran, “fent-los més atractius” segons els ponents de la jornada.

Els Breakfast4inno continuaran mensualment durant el 2024. La propera sessió tindrà lloc el 6 de juny i abordarà el potencial de les plantes creades amb noves tècniques genòmiques.

Més informació: