Com tenir èxit en el doctorat? Un debat del Early Career Fòrum

nov. 27, 2023

El 10 de novembre es va organitzar al campus de la ETSEAFiV la cinquena sessió dels Early Career Fòrums de Agrotecnio. Tres ponents en diferents moments de les seves carreres van exposar els seus punts de vista sobre el que significa l’èxit i va tenir lloc un debat abans de la degustació de xocolata.

Eber Rojas va obrir la sessió amb una presentació sobre l’èxit en la recerca. Va agrair als assistents la seva participació i es va felicitar per l’elecció del tema, “de gran interès per als joves investigadors, sobre el qual se solen realitzar publicacions científiques d’alt impacte i que, a més, ha estat triat pels investigadors més joves de Agrotecnio”, segons les seves paraules. Rojas és investigador postdoctoral, membre del grup de recerca de Reproducció Bovina d’Agrotecnio i fundador del Early Career Fòrum.

El seminari va començar amb la presentació de Neus Prieto, que recentment va obtenir el seu doctorat. Prieto va destacar la necessitat de motivació, paciència i perseverança per a aconseguir un doctorat, i va afegir que “gestionar la frustració és clau per a tenir èxit”.

Josu Alday, professor agregat de la UdL i membre del grup de recerca de Gestió Forestal, va comentar al seu torn que l’èxit pot mesurar-se com un concepte polifacètic: “És un camí que cal recórrer. L’èxit és acadèmic -defensar la teva tesi- però també aprendre o ser capaç de desenvolupar les nostres pròpies idees. L’èxit en el doctorat no és el mateix que l’èxit en la ciència”.

Per a finalitzar les presentacions, Gustavo Slafer, IP del grup de Fisiologia de Cultius de Agrotecnio, va explicar la seva experiència com a mentor d’estudiants de doctorat i va destacar el fet que un doctorat és diferent de qualsevol altra etapa de l’educació perquè “els estudiants han de produir coneixement” i va animar a l’audiència a triar acuradament a qui supervisi el seu doctorat en funció no sols del camp d’estudi sinó també de la relació personal o fins i tot si aquesta persona es troba en una zona horària diferent.

Els representants R1 i R2 de Agrotecnio i moderadors de la sessió, Ashwin Vargheese i Giada Centenaro, van animar als i les assistents a escriure en un paper les idees que els havien suscitat les ponències i en què creien que era necessari treballar per a tenir èxit en un doctorat. La majoria de temes resultants abordaven conceptes com la incertesa sobre el futur o la necessitat de mantenir viva la motivació durant el doctorat.
Després del debat, M Paz Romero i Laura Rubió, del grup de recerca de Compostos Bioactius dels Aliments d’Agrotecnio, van organitzar un tast de xocolata en la qual es van degustar els diferents ingredients de la xocolata, seguida de quatre tipus de xocolata i un tast a cegues en la qual els participants havien d’identificar el percentatge de cacau que tenia una xocolata en concret.

Aquesta sessió ha estat el primer Early Career Fòrum del curs 2023-2024. Està previst que el següent tingui lloc al gener de 2024.

Més informació: