Olga Martín-Belloso i Mohsen Ramezani reben dos premis EFFoST per la seva recerca en ciència i tecnologia dels aliments

nov. 10, 2023

Olga Martín-Belloso i Mohsen Ramezani han rebut els premis Lifetime Achiement Award i Student of the Year Award, respectivament, en la Conferència Anual de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments (EFFoST, per les seves sigles en anglès), celebrada aquesta setmana a València. Martín-Belloso és catedràtica de Tecnologia dels Aliments a la Universitat de Lleida (UdL) i Investigadora Principal del grup de recerca Noves Tecnologies per al Processat d’Aliments d’Agrotecnio. Ramezani, doctorant en la UdL, forma part del mateix grup i te un contracte a través del programa Iberus Talent de Campus Iberus i el programa Marie Curie.

Cada any, la EFFoST organitza una conferència internacional que reuneix personal investigador, d’enginyeria, responsables polítics, professionals i estudiants de camps multidisciplinaris relacionats amb l’alimentació. La conferència de 2023 ha estat la 37a edició i s’ha centrat en el tema Alimentació sostenible i indústria 4.0: cap a l’Agenda 2030. L’ha organitzat la Universitat de València i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), amb el suport d’un comitè científic internacional.

Durant la cerimònia de clausura de la EFFoST 2023, el 8 de novembre, Olga Martín-Belloso va ser guardonada amb el Lifetime Achievement Award en reconeixement al seu destacat lideratge, visió i esforços pioners en la recerca sobre el desenvolupament de nous productes alimentaris segurs i saludables mitjançant l’aplicació de noves tècniques. Aquest prestigiós guardó es concedeix en reconeixement a persones la labor de les quals al llarg de la seva vida ha contribuït significativament a millorar les competències europees en ciència i tecnologia dels aliments. Entre els guardonats anteriors figuren els professors Marc Hendrickx (KU Leuven, Bèlgica), Erich Windhab (ETCH Zürich, Suïssa) o Élisabeth Dumoulin (Université Paris-Saclay). Martín-Belloso ha destacat que “ha estat una gran sorpresa i un gran honor rebre aquest reconeixement per la meva activitat investigadora“.

Per part seva, Mohsen Ramezani ha estat guardonat amb el tercer premi dels Student of the Year Awards (SOYA) de la EFFoST per la seva recerca sobre l’efecte de les proteïnes vegetals en la digestibilitat dels lípids i la bioaccesibilitat del betacarotè dels oleogeles. Cada any, la EFFoST organitza el concurs “Student of the Year Awards” en col·laboració amb Cargill amb l’objectiu que els estudiants construeixin i ampliïn la seva xarxa professional i impulsin la seva carrera en ciència i tecnologia dels aliments.

Ramezani ha explicat que “aquest reconeixement va més enllà dels assoliments individuals i posa en relleu la nostra contribució col·lectiva al camp de la ciència i la tecnologia dels aliments. Serveix com a testimoniatge del dur treball de tot el nostre equip, establint una base sòlida per a l’èxit futur”.