La Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya premia una tesi del grup de Noves Tecnologies de Processament d’Aliments d’Agrotecnio i la UdL

des. 7, 2022 | 0 comments

La Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya (RADE) ha publicat recentment el llistat de tesis doctorals guardonades en la seva XLI edició de Premis a la Recerca, una convocatòria que reconeix l’excel·lència científica dels treballs excel·lent cum laude llegits durant el curs 2021-2022. Així, la tesi Application of pulsed electric fields as a strategy for enhancing the content and bioaccessibility of carotenoids and phenolic compounds in carrots and their derived products de la doctora Gloria María López, desenvolupada dins del grup de recerca de Noves Tecnologies de Processament d’Aliments d’Agrotecnio i la Universitat de Lleida (UdL), ha rebut un dels dos premis de la RADE en la categoria Ciències de la Vida i de la Salut. Aquesta recerca ha estat tutoritzada per Robert Soliva i Pedro Elez, investigadors sèniors del mateix grup. El guardó consta d’una dotació econòmica de 1.000 euros. Gloria María López, qui va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat de la UdL per aquest mateix treball, començarà en 2023 un contracte Juan de la Cierva-Formació en el Centre Tecnològic CIDAF de Granada.

Respecte als objectius de la tesi premiada, en ella s’investigava l’ús d’una tecnologia no tèrmica, com són els polsos elèctrics, per a induir a l’acumulació de compostos fenòlics i carotenoides en pastanagues i els seus sucs i purés derivats, així com en la millora de la seva absorció durant la digestió (bioaccessibilitat). El consum d’aquests compostos bioactius presents en fruites i verdures pot ajudar a prevenir les malalties cardiovasculars i degeneratives, però la seva bioaccessibilitat no és elevada. Per això, la tesi va estudiar l’efecte dels polsos elèctrics sobre els principals atributs de qualitat de les pastanagues senceres, i la seva influència en l’activitat respiratòria i activitat enzimàtica. Com a resultats, es va aconseguir obtenir pastanagues amb almenys un 40% més d’antioxidants sense alterar la seva qualitat. Així mateix, l’aplicació de polsos elèctrics va conduir a triplicar la bioaccessibilitat de carotenoides i quintuplicar la d’alguns compostos fenòlics en purés de pastanaga.