Investigadors d’Agrotecnio creen la spin off IPM Advice SL per a l’assessorament en el control de males herbes en cultius extensius

des. 3, 2021 | 0 comments

Firma-Spin-Off-Agrotecnio

Investigadors del grup de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida (UdL) i Agrotecnio (Protecció de Cultius), van signar el passat dimarts 30 de novembre la constitució de la spin-off IPM Advice SL (www.ipmwise.es) participada per la UdL, Agrotecnio i els investigadors José Maria Montull, Andreu Taberner i Jordi Recasens dedicada a l’assessorament en el control de les males herbes en cultius extensius, per a així poder començar amb la seva activitat. L’empresa és gestionada pels investigadors i socis José Maria Montull, Andreu Taberner i Jordi Recasens, participada per Agrotecnio i la UdL i té la seva seu social en el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

La finalitat de IPM Advice SL és comercialitzar i mantenir en actiu el software IPMWise, disponible en format WebApp i el prototip del qual va ser dissenyat dins del projecte europeu Era-Net: DSS-IWM: ‘Design and customization of an innovative Decision Support System (DSS) for Integrated Weed Management (IWM) in maize and wheat’ per la UdL, IPM Consulting, ISIP i el Julius-KühnInstitut entre els anys 2016 i 2019. “IPMWise facilita als agricultors, en el marc de la Gestió Integrada, la presa de decisions per a gestionar les males herbes segons la seva espècie, el seu estat de desenvolupament i les condicions de tractament, utilitzant la mínima quantitat possible de productes fitosanitaris”, explica José María Montull.

 

 

Definit com un Sistema Expert d’Ajuda a la Decisió (SAD), IPMWise s’actualitza permanentment, a més de ser fàcilment integrable amb els sistemes de gestió agronòmica ja existents. “Els assajos desenvolupats durant més de 10 anys per tota Espanya constitueixen una base de dades immensa que ens ha permès verificar les millors opcions per al control de males herbes optimitzant l’ús d’herbicides, la qual cosa suposa un estalvi dels mateixos entre en un 20% i un 40% segons el cultiu i les condicions de la parcel·la, facilitant així el seu ús en el marc de l’agricultura de precisió i fent-la més sostenible”, asseguren els impulsors de la spin off.

Origen i futur d’IPM Advice SL

La idea dels investigadors d’Agrotecnio d’usar els seus coneixements per a traslladar-los al món empresarial s’inspira en els resultats de diversos projectes duts a terme durant anys. Concretament en la citada iniciativa Era-Net, en la qual van treballar els tres investigadors. En ella, el grup perseguia, juntament amb diferents empreses i institucions europees, la posada a punt del SAD IPMWise en els cultius de blat i blat de moro. “En finalitzar el projecte observem que el programari creat era un producte fiable i que podia ajudar a la sostenibilitat del control de males herbes, emprant els herbicides de manera racional. Tan sols havíem de redissenyar-ho perquè el seu ús anés adequat a les nostres condicions de cultiu”, afirma Taberner. Per això, els investigadors van decidir ultimar l’eina i llançar-se a l’emprenedoria, veient la demanda que IPMWise podia tenir en el mercat.

En aquest moment, la spin off es troba en fase inicial però ja té més de 100 clients i empreses interessades a conèixer més sobre la seva activitat. Els socis esperen en els pròxims mesos llançar una nova actualització d’IPMWise amb nous cultius, així com incloure la possibilitat d’indicar la temperatura en el moment del tractament, la qual cosa redundarà en una major oferta de les recomanacions que ja ofereix el programari. “L’experiència de llançar la nostra empresa ens ha permès demostrar que és possible emprendre i finançar projectes empresarials dins de l’àmbit acadèmic i concretament en agricultura, per la qual cosa estem molt satisfets”, conclou Recasens.