Agrotecnio i l’IRBLleida llancen la segona convocatòria d’ AgroHealth

maig 21, 2024

El dos centres CERCA de la ciutat de Lleida, Agrotecnio i el Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), llancen la segona convocatòria conjunta de projectes de recerca en Agricultura, Alimentació, Nutrició i Salud: AgroHealth 2024. AgroHealth és una iniciativa innovadora en el marc de la xarxa de Centres de Recerca de Catalunya a través de la qual tots dos centres, amb fons propis, combinen la seva capacitat investigadora per a desenvolupar projectes col·laboratius que uneixen l’agroalimentació amb la recerca biomèdica en favor de la millora de la salut i el benestar.

Aquest divendres, 24 de maig, a les 9:45, l’IRBLleida acollirà una jornada per a presentar els resultats de l’anterior convocatòria i fomentar que el personal investigador dels dos centres es conegui i puguin sorgir col·laboracions per a la propera edició. S’espera que una vintena de investigadors i investigadores es trobin per a presentar-se i buscar sinèrgies que puguin convertir-se en futurs projectes.

Amb un pressupost total de 135.000 €, AgroHealth 2024 seleccionarà tres projectes que abordaran necessitats mèdiques no cobertes, com l’obesitat, la diabetis, la interacció entre nutrients i fàrmacs o gens o el desenvolupament de nous aliments i ingredients, entre altres temàtiques. Com a mínim, en cada projecte haurà de participar un grup de recerca d’Agrotecnio i un altre del IRBLleida amb l’objectiu de que la col·laboració es mantingui una vegada finalitzat el projecte.

La segona edició de AgroHealth sorgeix després de l’èxit de la convocatòria de 2022, de la qual van sorgir tres projectes ara pròxims a la seva finalització:

Viabilitat tecnològica i estudi toxicològic d’una estratègia de biotransformació per a reduir la patulina en els sucs de poma”, que busca reduir la micotoxina patulina en el suc de poma, dirigit per la investigadora d’Agrotecnio-UdL Immaculada Viñas i per l’investigador de l‘IRBLleida-UdL José Serrano.

Porcs de deslletament: un model animal per a resoldre l’anèmia ferropènica a base de llevat modificat biotecnològicament”, dirigit per la investigadora de l‘IRBLleida-UdL Ángeles de la Torre i l’investigador d’Agrotecnio-UdL Gabriel de la Fuente. Aquest projecte analitza com incrementar la sostenibilitat i benestar animal porcí alhora que trobar un model sostenible i probiòtic que serveixi per a reduir l’anèmia ferropènica en humans.

Finalment, el projecte “Disseny d’aliments funcionals amb ingredients actius amb potencials propietats antiobesitat” està dirigit per les investigadores Gemma Bellí, de l‘IRBLleida-UdL, i Olga Martín, d’Agrotecnio-UdL. Se centra en avaluar els efectes del consum de principis actius de fibres dietètiques i estructures que contenen b-carotè en la modulació de la microbiota intestinal i els marcadors inflamatoris associats a l’obesitat.

A través de AgroHealth, els dos centres CERCA de Lleida volen crear sinergies duradores entre els seus grups, que podran així presentar-se a convocatòries nacionals i internacionals

més ambicioses. Per a participar, el personal investigador haurà de disposar d’un doctorat, tenir un historial científic o tècnic coherent amb el projecte proposat i estar adscrit o haver sol·licitat la seva adscripció abans de la data límit a Agrotecnio o a l‘IRBLleida.

El període d’enviament de candidatures s’obrirà del 3 al 21 de juny, i s’espera que la resolució final es publiqui al desembre de 2024. Els projectes podran tenir una durada màxima de dos anys i començaran al gener de 2025.

Si algun mitjà està interessat en venir divendres a la jornada a l’IRBLleida, que contacti amb communication@agrotecnio.udl.cat.