Es busquen voluntaris: Investigadores d’Agrotecnio i la Universitat de Lleida estudien els beneficis de l’ordi sobre la salut

maig 17, 2024

Investigadores del grup de Recerca de Fisiologia de Cultius d’Agrotecnio i la Universitat de Lleida (UdL) treballen des de 2003 en el desenvolupament de nous genotips d’ordi amb alts nivells de fibra soluble per al consum humà. Juntament amb el Grup de Recerca de Compostos Bioactius dels Aliments (Agrotecnio-UdL) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida, s’està portant a terme el projecte titulat INNOBAR finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, que planteja una investigació en profunditat per avaluar el valor afegit i l’efecte sobre la salut de nous genotips d’ordi biofortificats en fibra i polifenols.

L’evidència científica ha demostrat que el consum de cereals sencers té efectes beneficiosos per a la salut humana, especialment en la prevenció de malalties cròniques com el càncer, la diabetis o les malalties cardiovasculars. En els últims temps, s’ha produït un canvi qualitatiu en la demanda d’aliments amb propietats funcionals, de manera que la societat exigeix que els productes alimentaris no només aportin els nutrients necessaris, sinó que també ajudin a prevenir malalties causades per una dieta inadequada.

En aquest moment, el grup de recerca està buscant voluntaris per realitzar un estudi d’intervenció en humans per tal d’avaluar els efectes de la suplementació dietètica de tres productes d’ordi diferents comparats amb un grup control de blat en un format de cereal d’esmorzar. Sota la coordinació de la investigadora i Dietista-Nutricionista Laura Rubió, en aquest estudi s’examinarà de quina manera el consum d’aquests productes a base d’ordi modulen la microbiota intestinal i els marcadors d’immunitat i inflamació.

Es busquen persones d’edats compreses entre 25-65 anys amb algun factor de risc cardiometabòlic, com ara sobrepès o obesitat, colesterol elevat o pressió arterial elevada. L’estudi, que ja ha començat, tindrà una durada de 5 setmanes i els participants hauran d’acudir al Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida a l’inici i final de l’estudi, on se’ls hi realitzarà una visita per part de professionals de la salut, hauran de proporcionar una mostra de femta i se’ls realitzarà una analítica de sang. La participació de voluntaris encara està oberta i es pot formalitzar enviant un correu electrònic a engracia.cortijo@udl.cat o trucant al telèfon 973 70 64 80.

Segons les investigadores principals del projecte, Marian Moralejo y Maria Paz Romero,  “els cultius han de tenir una major diversitat, ser més eficients i permetre produir aliments més saludables. En aquest context, l’ordi, tot i ser un cereal produït majoritàriament per consum animal en el nostre territori, està guanyant una renovada atenció com a ingredient en la producció d’aliments saludables degut al seu alt valor nutritiu i les propietats funcionals dels seus compostos bioactius”.