Alfredo Manicardi, del grup de protecció de cultius, doblement guardonat per la seva comunicació científica en dos congressos

abr. 26, 2024

Alfredo Manicardi, estudiant de doctorat del grup de Protecció de Cultius d’Agrotecnio i del grup de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida ha obtingut dos premis per la seva comunicació científica en dos congressos que es van celebrar de manera conjunta en Beja (Portugal) la setmana passada. Manicardi ha obtingut aquests premis en el congrés de la Societat Espanyola de Malherbologia (SEMh) i de la Sociedade dones Ciências Agrárias de Portugal (SCAP).

El seu treball planteja l’evolució de la resistència als herbicides en una espècia de mala herba invasora, l’Amaranthus palmeri, originària dels Estats Units i que abunda també en els camps de blat de moro del Mediterrani. L’estudi intenta seguir l’evolució que ha portat a l’aparició i difusió a Europa de la resistència a uns herbicides -àmpliament utilitzats en el món- que inhibeixen l’enzim acetolactat sintasa.

L’Amaranthus palmeri és una espècie invasora que posa en perill la producció agrícola local. L’estudi de Manicardi, que té en compte com es distribueixen les poblacions d’aquesta planta a Espanya i Itàlia, proporciona informació precisa per a gestionar-la i frenar la seva expansió en el camp. Aquest treball forma part de la seva tesi doctoral, co dirigida pels doctors Joel Torra (Agrotecnio-Universitat de Lleida) i Jorge Lozano (Institute of Molecular and Cellular Biology of Plants – Universitat Politècnica de València). Els resultats de la recerca s’han publicat en la revista Pest Management Science.