Investigadors i investigadores d’Agrotecnio organitzen una jornada tècnica sobre la utilitat de les cobertes vegetals en viticultura de muntanya

abr. 22, 2024

El proper 26 d’abril, investigadors i investigadores del grup de protecció de cultius d’Agrotecnio y la Universitat de Lleida organitzen una jornada tècnica sobre la utilitat de les cobertes vegetals en viticultura de muntanya dins del Pla Anual 2024 de Transferència Tecnològica de la Generalitat de Catalunya.

La viticultura en zones de muntanya s’enfronta a reptes com la conservació del sòl. L’ús de cobertes vegetals esdevé una opció de maneig que permet lluitat contra l’erosió alhora que fa augmentar el contingut de matèria orgànica, el segrest de carboni i la biodiversitat. En aquesta jornada s’exposaran experiències sobre el maneig de cobertes en vinya i es debatran opcions sobre la seva adequació a les zones de muntanya.

Participaran Jordi Recasens i Bàrbara Baraibar, investigadors d’Agrotecnio i la Universitat de Lleida, així com Lluís Girald, investigador del Servei de Viticultura i Enologia de l’INCAVI; Pau Moragas, responsable de producció de l’Olivera Cooperativa; Laura Ruana, cap del servei de control integrat i pagaments del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; i Eva Carmona, Adriana Monsó, Ingrid Sebastià i Joren Nagtegaal, viticultors.

En els darrers anys, els efectes del canvi climàtic sobre la viticultura han imposat unes condicions cada cop més adverses per al cultiu. Una de les transformacions més importants ha estat el canvi en el maneig del sòl amb l’objectiu de mantenir el sòl lliure de males herbes per evitar la seva competència amb la vinya en aigua i nutrients. La recerca sobre el maneig de les cobertes és necessària per comprendre millor el seu efecte sobre el cultiu de la vinya, així com sobre la disponibilitat de tècniques o eines mecàniques que facilitin el seu maneig.

El programa de la jornada es pot descarregar aquí i les inscripcions estan obertes a través del portal RuralCat.