El 80% dels papers es rebutgen: com afrontar el rebuig a l’inici de la carrera investigadora?

febr. 1, 2024

Afrontar el rebuig pot ser un glop difícil a l’inici de la carrera investigadora. Per això, el passat 30 de gener, al voltant de 30 investigadors i investigadores d’Agrotecnio es van reunir en una nova edició dels Early Career Fòrums. En aquesta ocasió, el tema va ser “Com fer front al rebuig de papers?” en una sessió organitzada amb un nou format pensat per a fer una pluja d’idees i una posada en comú en petits grups en els quals es van barrejar persones de diferents procedències i nivells d’experiència.

Eber Rojas, investigador del grup de Reproducció Bovina i fundador d’aquests fòrums, va obrir la sessió amb una introducció en la qual va donar la xifra que més del 80% dels papers que es presenten a les publicacions científiques són rebutjats. Immediatament després, Giada Centenaro, representant del personal investigador més jove d’Agrotecnio, va explicar la dinàmica de la sessió: una pluja d’idees per a debatre sobre les raons per les quals un article pot ser rebutjat, seguida d’una activitat de posada en comú en la qual els i les participants van explicar les seves experiències personals i, en grups, van poder elaborar una llista de lliçons a aprendre.

A continuació, Ashwin Vargheese va moderar un debat per a definir les raons “clau” dels rebutjos, així com possibles suggeriments per a evitar-los, com per exemple assegurar-se que les preguntes de la recerca són sòlides i que les dades estan completes per a evitar rebutjos basats en una metodologia deficient o en dades incompletes. Una de les qüestions que van sorgir al llarg del debat va ser la importància de no deixar-se portar per pensaments negatius davant el rebuig: rebre el rebuig d’un treball és una cosa habitual i no significa que un sigui un mal investigador, sinó probablement que algunes coses necessiten millorar o podrien haver-se fet d’una altra manera.

Per a finalitzar la jornada, l’empresa cafetera Cafès Batalla va organitzar un tast de cafè brasiler en la qual els assistents van poder aprendre a identificar millor els sabors i olors comunes del cafè, així com els tipus de cafè més consumits a Espanya i les seves particularitats.

Un àlbum de fotos de la jornada estarà disponible aviat en aquest mateix article.