Agrotecnio entra en el projecte de cooperació AgrifoodTEF per a la innovació en el sector agroalimentari i forestal

gen. 18, 2024

El projecte europeu AgrifoodTEF (Testing and Experimentation Facilty) posarà en marxa instal·lacions de testatge i assaig d’Intel·ligència Artificial (IA) i robòtica en el sector agroalimentari i forestal europeu. Creat com una xarxa d’instal·lacions físiques i digitals en tota Europa, el projecte ofereix serveis que ajuden a avaluar i validar solucions de IA i robòtica d’empreses, especialment pimes, en condicions reals per a maximitzar l’impacte de la digitalització en el sector agrícola. Aquestes empreses podran provar, validar o certificar els seus productes i serveis abans del seu llançament al mercat, tant en instal·lacions físiques com en plataformes per a proves virtuals.

Els projectes de tipus TEF s’emmarquen en el Programa de Treball 2021-2022 del Programa Europa Digital (a. c. s.) en el qual la Comissió va llançar una convocatòria per a donar suport a una única xarxa paneuropea d’espais controlats de proves d’intel·ligència artificial per al sector agroalimentari. AgrifoodTEF va ser l’únic projecte triat amb una inversió de 60 milions d’euros per als pròxims quatre anys repartits en nodes principals i nodes satèl·lits desplegats en nou estats membres (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Polònia i Suècia, en total 30 entitats participants).

El node espanyol, que s’ha incorporat recentment a aquesta xarxa, gestionarà 5 milions d’euros. El Butlletí Oficial de l’Estat publicat avui confirma el compromís del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació amb el node espanyol de AgrifoodTEF mitjançant el finançament de 2,5 milions d’euros que vindran a complementar els 2,5 milions ja atorgats per la Comissió Europea a través del seu programa Europa Digital.

El nou consorci s’enfoca en tres àrees geogràfiques que concentren la major part de les infraestructures físiques: Còrdova, la Corunya i Lleida. Còrdova, a través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Còrdova amb una oferta de serveis orientada a cultius herbacis, horticultura i fruiteres, ramaderia extensiva i indústria alimentària. la Corunya, a través de les instal·lacions del Centre de Recerques Agràries (CIAM) en Mabegondo (pertanyent a AGACAL) i l’equipament del centre tecnològic Gradiant amb serveis orientats a la producció de farratges i producció làctia. Lleida, a través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Lleida, Agrotecnio, el Centre d’Estudis Porcins i el Parc Agrobiotech de Lleida que orientaran els seus serveis al sector porcí, la fruticultura i els espais de dades agroalimentàries.

Iniciatives com aquesta permetran accelerar la transformació digital i afavorir la competitivitat de petites i mitjanes empresa que conformen el sector agroalimentari.

Més informació:

AgrifoodTEF ha rebut finançament del Programa Europa Digital de la Unió Europea amb acord 101100622.