Olga Martín, premiada per l’Associació Internacional d’Enginyeria i Alimentació

juny 30, 2023

Martín recollint la placa commemorativa del premi. Foto: IAEFF

La professora de Tecnologia Alimentària de la Universitat de Lleida (UdL) i líder de un grup d’investigació Agrotecnio, Olga Martín Belloso, ha estat distingida per l’Associació Internacional d’Enginyeria i Alimentació (IAEF) amb el Life Time Achivement Award per la seva carrera. Martin va rebre aquest reconeixement, juntament amb altres set persones (dues dones i cinc homes), durant el 12è Congrés Internacional d’Enginyeria i Alimentació celebrat a Nantes, França, la setmana passada. La professora de la UdL i actualment vicerectora de Transferència de Coneixement s’ha convertit en la primera persona a Espanya que ha estat guardonada per aquesta associació i una de les poques dones que han rebut aquest premi, que consisteix en una placa commemorativa.

La IAEF és un organisme global representat per associacions professionals d’enginyeria alimentària de diferents països, incloent la Societat Espanyola d’Enginyeria Alimentària, de la qual Martin n’és la presidenta. Entre les tasques principals de l’organització hi ha l’organització quadriennal del seu congrés internacional, el més important del món. Les persones atorgades per l’associació han d’haver estat nominades per unanimitat o per la majoria dels membres de la IAEF i han aconseguit o fet contribucions excepcionals en l’àmbit de l’enginyeria alimentària, en camps com publicacions científiques, patents o havent guanyat premis nacionals i internacionals.

Doctora en Ciències Químiques, Olga Martín es va convertir en la primera dona espanyola en ser membre de la Unió Internacional de Ciència i Tecnologia de l’Alimentació-IUFoST (IPA). L’any anterior havia estat elegida membre de l’Institut de Tecnologia Alimentària dels Estats Units (IFT). Ha estat professora a la UdL des de 1992, i va ser seleccionada en la primera convocatòria del Programa ICREA Acadèmia de la Generalitat de Catalunya que reconeix l’excel·lència en recerca i capacitat de lideratge i el 2018 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla Narcís Monturiol, en reconeixement a la seva contribució al desenvolupament de la ciència i la tecnologia. També és la investigadora principal del grup de recerca Novel Technologies for Food Processing d’Agrotecnio. La seva recerca se centra en el desenvolupament de nous aliments segurs i saludables a través de l’aplicació de noves tècniques.

Text: Premsa UdL / Agrotecnio

Foto: Martín recollint la placa commemorativa del premi, IAEFF