Early Career Forum: Ètica a la recerca

juny 28, 2023

Com es relaciona l’ètica amb la ciència quan l’ètica tracta sobre el que és bo o dolent i la ciència sobre el que és cert o fals? La quarta edició del Early Career Forum d’Agrotecnio, que va tenir lloc el 27 de juny, va començar amb aquesta pregunta formulada a l’audiència per Pere Puigdomenech, professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) al Centre d’Investigació en Agrigenómica (CRAG). Especialitzat en biologia molecular vegetal, és un expert en el camp de la seguretat en el consum de plantes transgèniques i membre del Grup Europeu d’Ètica en Ciència i Noves Tecnologies, així com la Comissió Nacional de Bioseguretat i el Comitè d’Ètica del CSIC.

Puidomenech va parlar d’ètica en les subvencions europees, va enumerar algunes lleis internacionals importants i codis de bioètica i va destacar com l’ètica en la recerca permet complir amb les normes existents, facilita assessorament als responsables polítics i és important per a la participació en debats públics. D’altra banda, també va abordar la integritat de la investigació referint-se a la qualitat i reproductibilitat dels resultats, recomanant a l’audiència que sigui acurada i rigorosa en tractar els resultats o mantenir el pas de les dades originals, entre altres consells.

Per la seva banda, Joan Viñas va centrar el seu discurs en la bioètica, l’estudi de qüestions morals i ètiques sobre les ciències de la vida, la biotecnologia, la salut pública i la medicina. Viñas, professor i cirurgià, ha presidit el Comitè d’Ètica de Recerca Clínica (1995-2003) de l’Hospital Arnau de Vilanova i el Comitè d’Ètica de l’Atenció de la Salut (1994-2000) al mateix centre.  El 2017 va rebre la insígnia d’or del Consell d’Associacions Mèdiques de Catalunya per la seva carrera professional en els camps de la medicina i l’ètica.

Durant la seva explicació, Viñas va abordar la història de la investigació mèdica i en particular els principis bàsics del Codi de Nuremberg, la Declaració de Hèlsinki i l’Informe Belmont. També va explicar la utilitat dels comitès d’ètica i va abordar alguns dilemes i reglaments actuals, especialment relacionats amb l’ús d’animals per a la investigació.

Després del seminari, els assistents van participar en un tast de pernil dirigit pel doctor Francisco Molino, del Departament de Ciència i Tecnologia Alimentàries de la Universitat de Lleida (UdL).