El major repte social de la sequera, distribuir els recursos de manera equitativa i sostenible

juny 14, 2023

Més de 120 persones s’han donat cita en la jornada “Aigua i Agricultura: recerca i desenvolupament per a una agricultura sostenible davant l’escassetat d’aigua” que han organitzat conjuntament Agrotecnio i Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, Forestal i Veterinària de Lleida (ETSEAFIV) amb motiu de la investidura com a Doctor Honoris Causa de la Universitat de Lleida del Professor Elías Fereres (Universitat de Córdoba, Institut d’Agricultura Sostenible-CSIC).

Després d’una salutació dels directors d’Agrotecnio, José Antonio Bonet, i de l’ETSEAFIV, Jordi Graell, s’ha començat la jornada recordant la trajectòria de Fereres i l’anomenada “xarxa Fereres” de personal investigador a nivell estatal: una xarxa de grups de recerca que han treballat en agronomia de l’aigua, en secà i regadiu, tant a l’aire lliure com hivernacles, “sortint del laboratori per a portar els resultats de la recerca a les parcel·les dels agricultors”, segons assenyalava Henar Prieto del Centre de Recerques Científiques i Tecnològiques d’Extremadura (CICYTEX).

Durant la primera sessió, centrada en la història de la recerca sobre l’aigua i l’agricultura, quatre ponents han desgranat temàtiques com el reg eficient, l’adaptació al canvi climàtic, la teledetecció en el maneig d’aigua o l’ús de l’aigua en els sistemes de secà.

La segona sessió, enfocada a l’impacte de la recerca en la societat, ha abordat la gestió pública de l’ús de l’aigua, la qualitat de l’aigua i la seva contaminació, l’impacte en el medi ambient o la visió de les comunitats de regants gràcies a ponents de la Universitat de Còrdova, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la Comunitat General de Regs de l’Alt Aragó, el Centre de Recerca Tecnològica i Agroalimentària d’Aragó i WWF Espanya.

Elías Fereres s’ha referit als reptes que planteja la gestió de l’aigua en períodes d’escassetat, fent èmfasi en la importància de gestionar i legislar durant les èpoques de bonança. Davant una pregunta, Fereres ha destacat la importància de distribuir els recursos de manera equitativa i sostenible com el major repte social que plantegen les etapes de sequera.

El professor Fereres ha tingut un profund impacte en el desenvolupament científic i tecnològic de les ciències agràries i la seva transferència a la societat, particularment en l’àmbit de la gestió de l’aigua en l’agricultura i a l’entorn de Lleida. Els seus treballs de recerca aborden l’adaptació de les plantes a la sequera, la conservació d’aigua i sòl, l’optimització de l’aigua per a reg, models de programació de regs o el maneig sostenible dels recursos naturals. Va ser president del CSIC, Secretari d’Estat d’Universitats i Recerca del Ministeri d’Educació i Ciència, director de l’Institut d’Agricultura Sostenible del CSIC i consultor per a l’Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), entre altres.

La grabació està disponible aquí: