El grup de Postcollita valida l’ús de la llum UV-C per a reduir les espores bacterianes en pells i sucs de taronja

set. 6, 2021 | 0 comments

El grup de recerca de Biologia i Tecnologia de Postcollita d’Agrotecnio i la Universitat de Lleida ha validat l’ús de la llum UV-C per a reduir la presència d’espores de bacteris en la pell i suc de taronges, segons un article científic publicat en la revista Foods. L’article, titulat Bacterial Spore Inactivation in Orange Juice and Orange Peel by Ultraviolet-C Light, conclou que la llum UV-C, un tipus de radiació ultraviolada que abasta longituds d’ona de 200 a 280 nanòmetres (nm), podria ser emprada pels fabricants de sucs per a millorar la qualitat microbiològica i la seguretat alimentària dels seus productes.

Els bacteris esporulats poden causar canvis en la qualitat organolèptica dels aliments i intoxicacions alimentàries, a més de demostrar resistència als tractaments de pasteurització o a les altes pressions hidroestàtiques que reben els sucs. Per això, el grup dirigit per la investigadora principal Inmaculada Viñas es va marcar com a objectiu reduir el nivell d’espores bacterianes d’Alicyclobacillus acidoterrestris, Bacillus coagulans i Bacillus cereus emprant la llum UV-C tant en la pell com en suc de taronja. Mitjançant l’estudi de literatura científica prèvia, que demostrava l’eficàcia de la llum UV-C en el processament alimentari, el grup de la doctora Viñas va decidir analitzar la validesa de la llum UV-C sota una freqüència de 254 nm, com un mètode segur per a reduir aquestes espores.

Per a això, d’una banda es van inocular artificialment les espores bacterianes sobre la pell de taronges adquirides en un supermercat local. Les pells van ser sotmeses a llum UV-C, sota un temps de tractament d’entre 3 segons i 10 minuts. Així mateix, les mateixes espores bacterianes també van ser inoculades en un suc de taronja pasteuritzat cedit per una empresa productora. A aquest se li va aplicar un tractament de llum UV-C d’entre 5 i 60 minuts de durada. Una vegada passat el temps, es va fer l’anàlisi de resultats. Aquests van demostrar que en 3 minuts es va reduir el nombre d’espores bacterianes en la pell de taronja al voltant de 2 unitats logarítmiques; mentre que es van necessitar més de 45 minuts per a aconseguir la mateixa reducció en el suc de taronja.

“La nostra principal conclusió és que l’ús de la llum UV-C per a reduir les espores bacterianes en taronges és més eficaç en peces senceres que en sucs, ja que en aquests últims la llum té una baixa capacitat de penetració”, expressa Pilar Colás-Medà, professora associada del departament de Tecnologia d’Aliments i autora principal de l’article. Així mateix, l’article afirma que establir un tractament estàndard per sucs amb llum UV-C seria complex, ja que aquest podria variar depenent de la mena de fruita, del processament i clarificació del suc i de la presència de polpa. No obstant això, el grup de Biologia i Tecnologia de Postcollita finalitza la seva recerca animant als productors de sucs a avaluar l’ús d’aquesta llum ultraviolada en les seves plantes de processament, sobretot en el tractament de fruites senceres, per a afavorir així una major seguretat alimentària des de l’inici de l’elaboració.

Article: Foods: Bacterial Spore Inactivation in Orange Juice and Orange Peel by Ultraviolet-C Light