Agrotecnio participa a la primera jornada d’INspiracy Lleida, una iniciativa per fomentar vocacions científiques a l’alumnat de primer de batxillerat

Mar 22, 2022 | 0 comments

  • Organitzada per l’IRBLleida, l’Institut de Ciències de l’Educació de la UdL i l’equip de BCNspiracy.
  • L’acta es clourà amb una taula rodona amb participació dels centres CERCA de la demarcació de Lleida.

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) organitza, juntament amb l’equip de BCNspiracy i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida (UdL), la primera edició d’INspiracy Lleida, una jornada per fomentar l’esperit investigador a l’alumnat de primer de batxillerat de la demarcació de Ponent, així com per donar a conèixer la recerca realitzada a Lleida. La jornada tindrà lloc divendres 25 de març a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (Campus de Cappont de la Universitat de Lleida), en format presencial seguint les mesures COVID-19 de la UdL, i també en format en línia a través del canal de YouTube BCNspiracy.

BCNspiracy és un esdeveniment estatal de divulgació científica sense ànim de lucre organitzat a Barcelona des de 2017 per professionals de la recerca i la divulgació en ciència. Entre les sessions de BCNspiracy destaca INspiracy,  que té la finalitat de fomentar l’interès per la ciència entre l’estudiantat més jove. Aquesta edició d’INspiracy Lleida, és finançada amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia e Innovación.

La jornada començarà amb quatre xerrades a càrrec de divulgadors i divulgadores científiques de rellevància estatal, com la Dolores Bueno López, que ens parlarà dels models atòmics; en Saül Pascual-Diaz, que xerrarà de neurociència; l’Aroa Casado Rodríguez explicarà la informació que podem obtenir estudiant els ossos, o l’Alfred López que posarà en valor el paper de les dones en la història de la ciència. A continuació serà el torn de conèixer la recerca biomèdica, biotecnològica i agrària de Lleida de la mà de personal investigador en formació o personal investigador postdoctoral. Concretament, de la part d’Agrotecnio hi participaran dos estudiants de doctorat: Guillermo Sobrino, del grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada,  que farà una ponència anomenada “Acercándonos a la Biotecnología Vegetal”; i Roger Palacín, del grup de Reproducció Bovina qui hi intervindrà  sota el títol “Transferència d’embrions: sostenibilitat i benestar”

Finalment, a la primera edició de l’INspiracy Lleida hi haurà una taula rodona integrada per una persona representat de cada centre CERCA de Lleida. Una de les ponents serà Xenia Pascari, investigadora postdoctoral del grup de Micologia Aplicada d’Agrotecnio, qui explicarà juntament amb conferenciants  de l’IRBLleida, l’Institute of Agrifood Research and Technology (IRTA) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); en què consisteix el seu treball diari de recerca.

Seguint la tradició feminista i pro-diversitat que caracteritza BCNspiracy, aquesta edició tornarà a reivindicar diferents dones científiques importants per a la història i l’actualitat de la ciència, a més de persones pertanyents a altres eixos de diversitat (LGTBI+, racialització, diversitat funcional…). Cada ponent selecciona una d’aquestes personalitats, que es donaran a conèixer al públic abans de cada xerrada. Tot això va acompanyat d’una campanya en xarxes socials on setmanalment s’amplia aquesta informació perquè qualsevol persona que vulgui saber més pugui fer-ho de manera còmoda. A més, BCNspiracy compta amb la col·laboració de PRISMA, associació per la diversitat afectiu-sexual i de gènere en ciència, tecnologia i innovació.

Text: Comunicació i Premsa IRBLleida