Investigadores d’Agrotecnio participen en la jornada #100tífiques per a promoure les vocacions STEAM entre les estudiants catalanes

Feb 11, 2021 | 0 comments

• La iniciativa #100tífiques està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Barcelona Institute of Science and Technology i compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya
• El centre CERCA Agrotecnio està format per 186 investigadors i investigadores, de les quals el 45% són dones

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència de l’11 de febrer, les investigadores de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio, centre CERCA de recerca en agroalimentació adscrit a la Universitat de Lleida (UdL), han participat en la jornada online #100tífiques per a promoure les vocacions científiques entre els estudiants catalans, amb especial èmfasi en el gènere femení.

Marina Lee

Marina Lee

En aquesta iniciativa, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i que compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, un total de 458 investigadores han impartit de manera simultània a les 11.00 hores diverses xerrades a més de 15.000 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO de Catalunya per a derrocar els estereotips associats al gènere i la ciència i fomentar les vocacions STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) entre les menors.

En concret, les tres investigadores d’Agrotecnio i la Universitat de Lleida que han participat en la trobada virtual són: Marina Lee, Bàrbara Baraibar i Neus Prieto. Marina Lee, doctora del grup de recerca de Protecció Integrada de Cultius (PIC) d’Agrotecnio, ha explicat als alumnes de l’Escola Pia de Vilanova i la Geltrú la seva labor investigadora com a entomòloga i el paper dels insectes en l’agricultura. Bàrbara Baraibar, investigadora postdoctoral del mateix grup, ha mostrat als alumnes del Col·legi Públic Sant Jordi Zer Riu i Serra d’Aldover com va sorgir la seva vocació científica i el seu treball dins del seu àmbit de recerca, la malherbologia. Així mateix Neus Prieto, estudiant de doctorat industrial en Maltería la Moravia del grup Damm i el grup d’investigació d’Antioxidants d’Agrotecnio, ha parlat amb els alumnes del Institut de la Pobla de Segur sobre el seu interès primerenc per la ciència i els diferents projectes de recerca en els quals participa.

Neus Prieto

Neus Prieto

Segons l’Informe de la UNESCO sobre la ciència: encaminats cap al 2030; a pesar que en el món les dones han aconseguit la paritat (45-55%) en els nivells de llicenciatura i mestratge, en els estudis de doctorat la seva presència arriba al 43%. Aquesta xifra es veu més reduïda en la recerca, ja que les dones representen només el 28,4% total d’investigadors. Concretament a Catalunya, l’informe ‘El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal als universitats‘ de 2019 realitzat per la Xarxa Vives i en el qual van participar la majoria d’Universitats Catalanes, inclosa la UdL, assenyala que en el personal docent i investigador els dos àmbits on existeix una major desigualtat són la Enginyeria i Arquitectura i les Ciències Experimentals.

Bàrbara Baraibar

Bàrbara Baraibar

No obstant això a Agrotecnio, on són presents aquestes dues àrees de coneixement, la presència equilibrada d’homes i dones està més a prop d’aconseguir-se. Com indica la investigadora principal del grup de recerca de Noves Tecnologies de Processament d’Aliments d’Agrotecnio, Vicerectora de Recerca i Transferència de la UdL i presidenta de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments (EFFoST), la Dra. Olga Martín: “Agrotecnio ho formem 186 investigadors i investigadores, de les quals el 45% som dones; el que deixa veure que els prejudicis associats al gènere en la recerca s’estan trencant, una cosa notòria sobretot en les noves generacions d’investigadors predoctorals”.