Agrotecnio i l’IRBLleida inicien tres projectes de recerca conjunts sobre agroalimentació i salut

Nov 25, 2022 | 0 Comentarios

  • Les propostes finançades en la convocatòria AgroHealth 2022 se centren en temes com la seguretat alimentària, l’anèmia i l’obesitat
  • Els projectes tindran una durada de dos anys i un finançament de 45.000 euros cada un

Lleida, 25 de novembre de 2022. La Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia (Agrotecnio) l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), centres integrats per personal investigador de la Universitat de Lleida (UdL),  iniciaran el proper desembre tres projectes de recerca conjunts sobre agroalimentació i salut. AgroHealth 2022 és la primera convocatòria d’aquests centres CERCA de Lleida per investigar en la resolució dels reptes relacionats amb la nutrició. Concretament, les iniciatives finançades es dedicaran a indagar en temes tals com la seguretat alimentària, l’anèmia i l’obesitat. Segons han explicat Ignacio Romagosa, director d’Agrotecnio, i Diego Arango, director de l’IRBLleida, en una roda de premsa celebrada avui al Parc Agrobiotech Lleida, “l’objectiu d’aquesta crida és crear un model de treball  multidisciplinari que pugui continuar desenvolupant-se al llarg del temps i ajudi a visibilitzar la importància de la innovació agroalimentària i el seu impacte en la salut”.

En aquesta primera convocatòria s’han finançat els següents projectes:

  1. ‘Viabilitat tecnològica i estudi toxicològic d’una estratègia de biotransformació per a reduir la patulina en els sucs de poma’, dirigit per la investigadora del grup de Biologia i Tecnologia de Postcollita d’Agrotecnio, Inmaculada Viñas, i per l’investigador del grup de Fisiopatologia Metabòlica de l’IRBLleida, José Serrano. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és desenvolupar un mètode de reducció de la micotoxina patulina en el suc de poma. Per això, els investigadors identificaran l’agent biodegradant de la patulina obtingut a partir d’un microorganisme, avaluaran la seva viabilitat tecnològica per tal d’introduir-lo a la cadena de producció del suc i asseguraran que els productes de degradació de la patulina no siguin tòxics. La tecnologia proposada en aquest projecte podria permetre que els elaboradors de sucs de fruites obtinguin els seus productes amb nivells segurs de patulina, millorant la seguretat alimentària dels consumidors.
  1. ‘Porcs de deslletament: un model animal per a resoldre l’anèmia ferropènica a base de llevat modificat biotecnològicament’, dirigit per la investigadora del grup de Senyalització en Llevats de l’IRBLleida, Mª Ángeles de la Torre, i l’investigador del grup de Nutrició Animal i Medi Ambient d’Agrotecnio, Gabriel de la Fuente. Donada la similitud entre els processos digestius dels porcs i els éssers humans, aquesta proposta usarà porcs de deslletament com a model animal per a estudiar la creació d’un model biosostenible i segur per pal·liar l’anèmia ferropènica en poblacions porcines. Aquest projecte té dos objectius: incrementar la sostenibilitat i benestar animal en la ramaderia extensiva i intensiva de porcí, i trobar un model sostenible i probiòtic que serveixi per reduir l’anèmia ferropènica en les poblacions humanes. Per aconseguir-los l’equip investigador provarà en porcs l’ús de diferents ceps de llevat modificat genèticament, donant lloc a una base probiòtica i una font biosostenible de ferro, i compararà els seus efectes amb els de les sals de ferro emprades en l’actualitat.
  1. ‘Disseny d’aliments funcionals amb ingredients actius amb potencials propietats antiobesitat’, dirigit per la investigadora del grup de Cicle Cel·lular de l’IRBLleida, Gemma Bellí, i la investigadora del grup de Noves Tecnologies de Processament d’Aliments d’Agrotecnio, Olga Martín. Aquest projecte avaluarà els efectes del consum de principis actius de fibres dietètiques, probiòtics formulats combinant Saccharomyces boulardii i Lactobacillus plantarum i estructures que contenen b-carotè, en la modulació de la microbiota intestinal i els marcadors inflamatoris associats a l’obesitat. Primerament, s’avaluaran els efectes en la microbiota en models de digestions in vitro. Els que resultin més eficients conformaran un suplement nutricional que servirà per estudiar el seu efecte en rates prèviament engreixades com a model animal. Així, se cercarà el desenvolupament d’aliments funcionals que incorporin aquests ingredients i ajudin a reduir el risc d’obesitat.

“La crida conjunta d’Agrotecnio i l’IRBLleida és un bon exemple de com s’ha de tenir en compte al primer sector en la recerca multidisciplinària, ja que aquest és la base d’un model econòmic més sostenible, i a més fa evident que la col·laboració entre la recerca alimentària i en nutrició i salut poden millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans,” ha afegit Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

AgroHealth 2022 compta amb una dotació econòmica total de 135.000 euros, dels quals 60.000 euros provenen de l’IRBLleida, 40.000 euros del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i 35.000 euros d’Agrotecnio. Cada projecte dels tres aprovats disposa de 45.000 euros i dos anys per al seu desenvolupament. La qualitat de cada proposta presentada a la convocatòria ha estat avaluada per l’Agència Estatal de Recerca del Ministeri de Ciència i innovació.

Text: Comunicació i Premsa Agrotecnio i IRBLleida