Reserva la data: Una jornada per a debatre sobre la sanitat vegetal i la salut única se celebrarà a Lleida el 28 de novembre

nov. 10, 2023

El pròxim 28 de novembre d’11.00 a 14.00 se celebrarà en el Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari de Lleida la jornada “Sanitat Vegetal i Salut Única (One Health)” amb motiu de la presentació del llibre La Sanidad Vegetal en la Agricultura y la Silvicultura: Retos y Perspectivas para la Próxima Década, una obra editada per la Real Academia de Ingeniería i emparada pel Centre Agrotecnio-CERCA, accessible aquí.

Es tracta d’una obra signada per Rafael M. Jiménez-Díaz (UCO-IAS-CSIC), María Milagros López (IVIA) i Ramon Albajes (UdL-Agrotecnio), tres enginyers agrònoms experts en diferents àmbits de la sanitat vegetal. Albajes, investigador, assessor i exdirector d’Agrotecnio, està especialitzat en l’ecologia i el control de plagues agrícoles.

La sanitat vegetal juga un paper clau en la millora de la seguretat alimentària, la protecció del medi ambient i de la biodiversitat i, també, en l’impuls del desenvolupament econòmic. Contribueix a l’augment de la productivitat agrícola i forestal en reduir les pèrdues de collita que ocasionen les plagues, malalties i males herbes, amb tecnologia creixentment sostenible.

Aquesta jornada forma part d’un cicle de sessions de presentació del llibre que es va iniciar a Madrid en juny, a la Real Academia de Ingeniería, i va continuar a l’octubre en la Universitat de Còrdova. Cada sessió posa el focus en un tema diferent i la de Lleida se centrarà en el concepte de la salut única, que ha cobrat protagonisme en les últimes dècades a causa de l’augment de població humana, al canvi climàtic i a l’increment del moviment de persones, animals i aliments, com va ressaltar el mateix Ramon Albajes en l’esdeveniment a Còrdova en assenyalar que “el 60% dels agents patògens que causen malalties humanes tenen el seu origen en els animals domèstics i silvestres, i el 75% de les malalties humanes infeccioses emergents tenen un origen animal”. Aquest és cas, per exemple, de la pandèmia causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

En la trobada que se celebrarà a Lleida, nou ponents de diverses universitats i centres de recerca, entre els quals es compten tres centres CERCA a més de Agrotecnio, presentaran diferents aspectes que afecten l’anomenada salut única o One Health des del punt de vista de la sanitat vegetal, la salut animal, humana i ambiental.

El programa complet pot consultar-se aquí. Per a participar, és necessari inscriure’s en aquest formulari. A més, la jornada es retransmetrà en directe per streaming a través del canal de YouTube de Agrotecnio. En cas de seguir l’esdeveniment en línia, la inscripció no és necessària.

Més informació:

Hoffmann V., Paul B., Falade T., Moodley A., Ramankutty N., Olawoye J., Djouaka R., Lekei E., de Haan N., Ballantyne P., Waage J. (2022). A one health approach to plant health. CABI Agriculture and Bioscience, 19, 3:62