Agrotecnio i IRBLleida impulsen una convocatòria interna per investigar de manera conjunta en els àmbits de l’agricultura i la salut

maig 23, 2022 | 0 comments

  • La crida AgroHealth 2022 finançarà tres projectes de recerca amb un màxim de 45.000 euros cada un
  • La proposta compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya

Lleida, 23 de maig de 2022. L’Organització Mundial de la Salut ha afirmat recentment que “treballant junts, els sectors de la salut i l’agricultura poden oferir un subministrament d’aliments segur i nutritiu que contribueixi a la bona salut i el benestar i fomenti comunitats i economies saludables”. Per aquest motiu, la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, llencen la primera convocatòria de projectes de recerca conjunts en agricultura, alimentació, nutrició i salut: AgroHealth 2022.

En aquesta crida es donarà suport a projectes col·laboratius que ampliïn els límits del coneixement i uneixin l’agricultura, en el seu sentit més ampli, amb la recerca biomèdica. Segons les bases de la convocatòria, publicades a les pàgines webs dels centres de recerca, AgroHealth 2022 podrà finançar un màxim de tres propostes conjuntes amb un pressupost de fins a 45.000 euros per projecte, amb una durada màxima de dos anys. Així mateix, en les iniciatives hauran de participar com a mínim un grup de recerca d’Agrotecnio i un altre de l’IRBLleida, perseguint la creació de noves col·laboracions que es puguin mantenir després de la seva finalització. La convocatòria romandrà oberta del 15 de maig fins al 15 de juny de 2022.

Respecte a les temàtiques, els projectes han de centrar-se a les necessitats mèdiques com l’obesitat, la diabetis o la síndrome metabòlica, entre d’altres, i la reducció dels residus nocius dels ingredients alimentaris, l’impacte de la intervenció nutricional en la malaltia o les interaccions entre nutrients i gens.

Segons ha explicat el director d’Agrotecnio, Ignacio Romagosa, “esperem que les col·laboracions sorgides entre els nostres centres CERCA estableixin les bases d’un model multidisciplinari on l’agricultura i la salut vagin juntes donada la seva important vinculació”.

Per la seva part, el director de l’IRBLleida, Diego Arango, creu que “aquest tipus d’iniciatives són fonamentals per aconseguir crear sinergies entre el personal investigador d’Agrotecnio i l’IRBLleida, el que obrirà noves vies per potenciar la recerca del territori”.

Finalment, el secretari d’Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, ha afegit que: “per al Departament d’Acció Climàtica és important que centres d’excel·lència com Agrotecnio i l’IRBLleida iniciïn col·laboracions en recerca, ja que els seus avanços ajudaran a fer una Catalunya més innovadora i saludable”.

Text: Comunicació i Premsa Agrotecnio i IRBLleida