Els ponents del Breakfast4inno defensen l’arròs editat genèticament per lluitar contra la piricularia

juny 6, 2024

Teresa Capell, catedràtica de la Universitat de Lleida i investigadora d’Agrotecnio, porta dècades investigant sobre la millora genètica de l’arròs. Juntament amb Marc Fontquerna, enginyer agrònom i assessor en producció d’arròs a l’Agrupació de Defensa Vegetal de l’Arròs de Pals, han presentat avui al Breakfast4inno d’Agrotecnio i el Parc Agrobiotech Lleida la seva feina conjunta en el desenvolupament de varietats d’arròs bomba editat genèticament que resisteixen la piricularia, una malaltia del cultiu d’arròs que provoca pèrdues del 30% i que posa en greu perill els cultius d’arròs bomba.

La tercera sessió dels Breakfast4inno ha abordat les noves tècniques genòmiques aplicades a la producció d’arròs. “Els principals problemes del cultiu són les males herbes, les malalties com la piricularia i les plagues”, ha explicat Fontquerna, que ha afegit que “la producció d’arròs s’ha complicat molt en el nostre context. No podem produir transgènics, però els importem. Sense transgènics, els preus de pinso a la Unió Europea pujarien un 500%”.

Durant la seva intervenció, Teresa Capell ha explicat que “la Unió Europea regula el procés de producció de la planta, mentre que als Estats Units d’Amèrica i Canada es regula el producte que produeix la planta. Sense recolzament polític, no podrem utilitzar les plantes millorades genèticament. Produir arròs resistent a la piricularia seria possible a Catalunya amb suport polític. Cal que administració, pagesia, ciència i mitjans de comunicació unim forces per tirar endavant aquesta nova tecnologia”.

Magnaporthe oryzae, el fong que provoca la piricularia, identifica uns determinats gens de la planta. La recerca lleidatana desactiva aquests gens de manera que el fong no és capaç d’identificar ni infectar les plantes. Actualment, estan treballant en la posada en marxa de camps experimentals. El grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada d’Agrotecnio i la Universitat de Lleida, liderat per Paul Christou i Teresa Capell, és un dels primers del món en treballar en biotecnologia i edició genètica de l’arròs.

El context legislatiu

El febrer de 2024, el Parlament Europeu va adoptar una posició favorable sobre la proposta legislativa de la Comissió Europea relativa a les Noves Tècniques Genòmiques (NTG). Amb 307 vots a favor, 263 en contra i 41 abstencions, el Parlament va adoptar la seva posició de cara a les negociacions amb els Estats membres, obrint la porta al desenvolupament de varietats vegetals millorades que resisteixen al clima i a les plagues i ofereixen un rendiment superior, fins i tot sense necessitat de fertilitzants o plaguicides.

Més informació: